Cseh kuglóf recept
Hozzávalók:
- 12.5 dkg margarin
- 14 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl+2 evőkanál tej
- 1 csapott evőkanál keserű kakaópor
a forma kikenéséhez:
- 2dkg margarin
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
tetejére:
- porcukor
Elkészítése:
A margarint éppen csak fölolvasztjuk, meleg ne legyen! A porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját hozzáadjuk, 1-2 perc alatt jól kikeverjük. A jól megmosott és szárazra törölt citrom héját belereszeljük. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, 2dl tejet ráöntünk, jól kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan az előzőkbe forgatjuk, majd elfelezzük. A kakaóport 2 evőkanál tejben simára keverjük, az egyik masszához adjuk. A kétszínű tésztát 2-3 mozdulattal egymásba forgatjuk, de véletlenül se keverjük össze teljesen, mert csak így lesz szép, amikor szeleteljük. Egy kuglófformát margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával behintjük, és a tésztát beletöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180C légkeveréses sütőben 165C) 40-45 percig sütjük. 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan egy rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral behintjük, majd cikkekre vágjuk.