Pöstyéni szelet recept
Hozzávalók:
Lapokhoz:
- 500 g liszt
- 250 g margarin
- 150 g porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dkg szalalkáli
- 3 ek tej
Krém:
- 200 g porcukor
- 200 g vaj
- 1 liter tej
- 8-9 bő ek liszt
- 8-9 ek kristálycukor
Karamell mázhoz:
- 16 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1/2 dl habtejszín
Elkészítése:
Összedolgozzuk a tésztalapokhoz valót, rúddá formálva 4 felé vágjuk, és 15 percet pihentetjük. 25×39 cm-es tepsi hátán sütjük. 180 fokon kb 20 perc alatt megsül.
A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a fele tejjel, amit fokozatosan öntünk a habarásunkhoz.
A cukrot karamellizáljuk közepes tűzön, mert ha megég, akkor keserű ízt kap. Amikor szép aranybarna színt kapott, felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a forró tejben a karamellt.
Amikor összeolvadt a tejjel, beleöntjük folytonos kavarás mellett a habarásunkat és sűrűre összefőzzük. Ha kihűlt, elegyítjük a habos cukros vajjal. Betöltjük a lapokat a krémmel és hagyjuk puhulni.
A mázhoz a cukrot lassú tűzön felolvasztjuk,arany sárgára karamellizáljuk,hozzáadjuk a habtejszínt és a margarint és összefőzzük. A tészta tetejére simítjuk. A vágási szeletek helyét dermedés előtt bejelöljük.