Pöstyéni szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Pöstyéni szelet

Hozzávalók:

Lapokhoz:

  • 500 g liszt
  • 250 g margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 dkg szalalkáli
  • 3 ek tej

Krém:

  • 200 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 1 liter tej
  • 8-9 bő ek liszt
  • 8-9 ek kristálycukor

Karamell mázhoz:

  • 16 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 dl habtejszín

Elkészítése:

Összedolgozzuk a tésztalapokhoz valót, rúddá formálva 4 felé vágjuk, és 15 percet pihentetjük. 25×39 cm-es tepsi hátán sütjük. 180 fokon kb 20 perc alatt megsül.

A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a fele tejjel, amit fokozatosan öntünk a habarásunkhoz.

A cukrot karamellizáljuk közepes tűzön, mert ha megég, akkor keserű ízt kap. Amikor szép aranybarna színt kapott, felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a forró tejben a karamellt.

Amikor összeolvadt a tejjel, beleöntjük folytonos kavarás mellett a habarásunkat és sűrűre összefőzzük. Ha kihűlt, elegyítjük a habos cukros vajjal. Betöltjük a lapokat a krémmel és hagyjuk puhulni.

A mázhoz a cukrot lassú tűzön felolvasztjuk,arany sárgára karamellizáljuk,hozzáadjuk a habtejszínt és a margarint és összefőzzük. A tészta tetejére simítjuk. A vágási szeletek helyét dermedés előtt bejelöljük.