Mézes krémes karamellás krémmel recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek méz
- csipet só
- pár ek tejföl
Krém:
- 8 dl tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 csomag karamellás pudingpor
- negyed citromlé (nem kötelező)
- 1- 2 cs vaníliás cukor
- csipet só
- és sárgabaracklekvár
Csokimáz:
- 25 ml víz
- 55 g cukor
- 75 g étcsokoládé
- 30 g vaj
- 2,5 ml ecet
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrom annyi tejföllel hogy puha tésztát kapjak, ne ragadjon. Folcpakba csomagolom, fél órát pihentetem. A krémhez a pudingport csomómentesre keverem 2 dl tejjel, hozzáadom a vaníliás cukrot is. A cukrot fél deci vízzel állandóan kevergetve aranysárgára karamellizálom. Ráöntöm a maradék tejet a karamellre, vigyázat fröcsköl! Addig kevergetjük, míg a karamell fel nem oldódik. Hozzáöntöm a pudingporos tejet és besűrítem.
Lehúzom a tűzről, kihűtjük. Ha kihűl, belekeverem a vajat és citromlevet. A citromlevet mindenkinek az ízlésére bízom nekem egy negyednyi elég volt, de el is lehet hagyni. A tésztát 4 részre osztom és két fólia közt kinyújtom. Majd leszedem a felső fóliát és a két felső sarkát megfogva gyors mozdulattal ráteszem a tepsire, a fólia nélküli részével lefelé majd lehúzom a tetejéről a másik fóliát is. Egyesével tepsi hátán kisütöm őket (közepes méretű) 180 fokon halványra.
ár perc alatt megsül egy. Kihűltek a lapok és a krém is összeállítjuk: első lap, krém fele, második lap, sárgabaracklekvár, harmadik lap, maradék krém, teteje a negyedik lap.
Csokimáz: Vizet cukorral, ecettel felforralom, elzárom a tüzet. Felolvasztom benne először a csokit, majd a vajat is. Ráöntöm a sütire. 1 éjszakát állnia kell a sütinek.
Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept