Mézes krémes karamellás krémmel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mézes krémes karamellás krémmel

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 4 ek méz
  • csipet só
  • pár ek tejföl

Krém:

  • 8 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag karamellás pudingpor
  • negyed citromlé (nem kötelező)
  • 1- 2 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • és sárgabaracklekvár

Csokimáz:

  • 25 ml víz
  • 55 g cukor
  • 75 g étcsokoládé
  • 30 g vaj
  • 2,5 ml ecet

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrom annyi tejföllel hogy puha tésztát kapjak, ne ragadjon. Folcpakba csomagolom, fél órát pihentetem. A krémhez a pudingport csomómentesre keverem 2 dl tejjel, hozzáadom a vaníliás cukrot is. A cukrot fél deci vízzel állandóan kevergetve aranysárgára karamellizálom. Ráöntöm a maradék tejet a karamellre, vigyázat fröcsköl! Addig kevergetjük, míg a karamell fel nem oldódik. Hozzáöntöm a pudingporos tejet és besűrítem.

Lehúzom a tűzről, kihűtjük. Ha kihűl, belekeverem a vajat és citromlevet. A citromlevet mindenkinek az ízlésére bízom nekem egy negyednyi elég volt, de el is lehet hagyni. A tésztát 4 részre osztom és két fólia közt kinyújtom. Majd leszedem a felső fóliát és a két felső sarkát megfogva gyors mozdulattal ráteszem a tepsire, a fólia nélküli részével lefelé majd lehúzom a tetejéről a másik fóliát is. Egyesével tepsi hátán kisütöm őket (közepes méretű) 180 fokon halványra.

ár perc alatt megsül egy. Kihűltek a lapok és a krém is összeállítjuk: első lap, krém fele, második lap, sárgabaracklekvár, harmadik lap, maradék krém, teteje a negyedik lap.
Csokimáz: Vizet cukorral, ecettel felforralom, elzárom a tüzet. Felolvasztom benne először a csokit, majd a vajat is. Ráöntöm a sütire. 1 éjszakát állnia kell a sütinek.

Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept