Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Körtés pite recept

Körtés pite
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Hozzávalók a tésztához:

    • 25 dkg liszt
    • 15 dkg vaj ( vagy sertészsír)
    • 10 dkg porcukor
    • csipet só
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Hozzávalók a körtéhez:

    • 4 db körte
    • 1/2 citrom leve
    • 1,5 dkg vaj
    • 2 dkg kristálycukor
    • 2 ek édes fehérbor

    Hozzávalók a töltelékhez:

    • 5 dkg mascarpone
    • 1 dl habtejszín (30%-os)
    • 10 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, (vagy zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél óra, hogy kellően lehűljön.

    A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük bele a piteformába. (én két folpack fólia között nyújtottam ki a tésztát, majd a felső fóliát eltávolítva, egy gyors mozdulattal átfordítottam a formába)

    Ezután villával böködjük meg a tészta alját, majd tegyük vissza a hűtőbe, addig még előkészítjük a körtét.

    A körtéket egyesével hámozzuk meg, vágjuk félbe, és vájjuk ki a magházat, majd csepegtessük meg a citromlével. (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól)

    Egy edénybe tegyük bele a vajat, a kristálycukrot, és a bort, majd állandó keverés mellett melegítsük össze.

    Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd helyezzük rá a félbevágott, bevagdosott körtéket. Ezután kenjük le mindegyiket a vajas-cukros keverékkel.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan öntsük rá a tölteléket.

    A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután keverjük hozzá az egész tojást, majd a tejszínt is. (a tejszínt nem kell felverni!!!!!!)

    Ezután óvatosan öntsük a keveréket a piteformában lévő körték köré.

    Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük még 20-25 percig.

    A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

    Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd tejszínhabbal kínálhatjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá