Körtés pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj ( vagy sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 db tojás

Hozzávalók a körtéhez:

  • 4 db körte
  • 1/2 citrom leve
  • 1,5 dkg vaj
  • 2 dkg kristálycukor
  • 2 ek édes fehérbor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín (30%-os)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, (vagy zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél óra, hogy kellően lehűljön.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük bele a piteformába. (én két folpack fólia között nyújtottam ki a tésztát, majd a felső fóliát eltávolítva, egy gyors mozdulattal átfordítottam a formába)

Ezután villával böködjük meg a tészta alját, majd tegyük vissza a hűtőbe, addig még előkészítjük a körtét.

A körtéket egyesével hámozzuk meg, vágjuk félbe, és vájjuk ki a magházat, majd csepegtessük meg a citromlével. (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól)

Egy edénybe tegyük bele a vajat, a kristálycukrot, és a bort, majd állandó keverés mellett melegítsük össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd helyezzük rá a félbevágott, bevagdosott körtéket. Ezután kenjük le mindegyiket a vajas-cukros keverékkel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan öntsük rá a tölteléket.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután keverjük hozzá az egész tojást, majd a tejszínt is. (a tejszínt nem kell felverni!!!!!!)

Ezután óvatosan öntsük a keveréket a piteformában lévő körték köré.

Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük még 20-25 percig.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd tejszínhabbal kínálhatjuk.