Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a körtéhez:
Hozzávalók a töltelékhez:
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, (vagy zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél óra, hogy kellően lehűljön.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük bele a piteformába. (én két folpack fólia között nyújtottam ki a tésztát, majd a felső fóliát eltávolítva, egy gyors mozdulattal átfordítottam a formába)
Ezután villával böködjük meg a tészta alját, majd tegyük vissza a hűtőbe, addig még előkészítjük a körtét.
A körtéket egyesével hámozzuk meg, vágjuk félbe, és vájjuk ki a magházat, majd csepegtessük meg a citromlével. (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól)
Egy edénybe tegyük bele a vajat, a kristálycukrot, és a bort, majd állandó keverés mellett melegítsük össze.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd helyezzük rá a félbevágott, bevagdosott körtéket. Ezután kenjük le mindegyiket a vajas-cukros keverékkel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan öntsük rá a tölteléket.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután keverjük hozzá az egész tojást, majd a tejszínt is. (a tejszínt nem kell felverni!!!!!!)
Ezután óvatosan öntsük a keveréket a piteformában lévő körték köré.
Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük még 20-25 percig.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd tejszínhabbal kínálhatjuk.