Körtés cobbler recept
Ők is elkészítették
Finom, gyors, változatosan készíthető és nem utolsó sorban olcsó! ;)
A cobbler a korai Brit-Amerikai gyarmatról származik. Az Angol telepeseket a hozzávalók hiánya sarkallta ennek a receptnek a kitalálására. :)
A név eredete nem tisztázott, lehet suszter, de összefügghet a cobeler szóval, melynek jelentése “fatál” :)
Hozzávalók:
Tészta:
- 20-25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 csipet só
- 1 ek cukor a tésztára sütés előtt
- 10 dkg cukor
Gyümölcsréteg:
- 5-6 db értett, de még kemény körte
- 3 csapott ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve
- 1 tk fahéj
- 1 ek liszt
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összeállítjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk, hogy ne legyen túl híg! Viszonylag ragacsos tésztát kapunk, ennek ilyennek kell lennie, senki se ijedjen meg! ;) 1 órát pihentetjük, letakarva a hűtőben.
A körtéket megtisztítjuk, felkockázzuk és kivajazott jénaiba tesszük ( Én torta formában készítettem, de ebben az esetben szivároghat, így aki ezt a megoldást választja, hozzám hasomlóan tegyen a forma alá sütéskor sütőpapírt vagy alufóliát).
A körtékre ráöntjük a kifacsart citrom levét, rászórjuk a kétféle cukrot és a fahéjat, majd kanállal átforgatjuk. A hűtőből kivett tésztából kis cipókat csippentünk és hanyagul a körtékre dobáljuk. Megszórjuk az 1 ek cukorral és előmelegített sütőben, kb 175 C°-on készre sütjük.
Tipp:
Egészen világos aranyszínű lesz a végeredmény!
A körtés cobblert magában, esetleg tejszínhabbal vagy különféle öntetekkel, illetve vanília sodóval tálaljuk.