Körtés cobbler

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Finom, gyors, változatosan készíthető és nem utolsó sorban olcsó! ;)
A cobbler a korai Brit-Amerikai gyarmatról származik. Az Angol telepeseket a hozzávalók hiánya sarkallta ennek a receptnek a kitalálására. :)
A név eredete nem tisztázott, lehet suszter, de összefügghet a cobeler szóval, melynek jelentése “fatál” :)

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20-25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukor a tésztára sütés előtt
  • 10 dkg cukor

Gyümölcsréteg:

  • 5-6 db értett, de még kemény körte
  • 3 csapott ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek liszt

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összeállítjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk, hogy ne legyen túl híg! Viszonylag ragacsos tésztát kapunk, ennek ilyennek kell lennie, senki se ijedjen meg! ;) 1 órát pihentetjük, letakarva a hűtőben.

A körtéket megtisztítjuk, felkockázzuk és kivajazott jénaiba tesszük ( Én torta formában készítettem, de ebben az esetben szivároghat, így aki ezt a megoldást választja, hozzám hasomlóan tegyen a forma alá sütéskor sütőpapírt vagy alufóliát).

A körtékre ráöntjük a kifacsart citrom levét, rászórjuk a kétféle cukrot és a fahéjat, majd kanállal átforgatjuk. A hűtőből kivett tésztából kis cipókat csippentünk és hanyagul a körtékre dobáljuk. Megszórjuk az 1 ek cukorral és előmelegített sütőben, kb 175 C°-on készre sütjük.

Tipp:

Egészen világos aranyszínű lesz a végeredmény!
A körtés cobblert magában, esetleg tejszínhabbal vagy különféle öntetekkel, illetve vanília sodóval tálaljuk.