Finom, gyors, változatosan készíthető és nem utolsó sorban olcsó! ;)
A cobbler a korai Brit-Amerikai gyarmatról származik. Az Angol telepeseket a hozzávalók hiánya sarkallta ennek a receptnek a kitalálására. :)
A név eredete nem tisztázott, lehet suszter, de összefügghet a cobeler szóval, melynek jelentése “fatál” :)
Hozzávalók:
Tészta:
Gyümölcsréteg:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összeállítjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk, hogy ne legyen túl híg! Viszonylag ragacsos tésztát kapunk, ennek ilyennek kell lennie, senki se ijedjen meg! ;) 1 órát pihentetjük, letakarva a hűtőben.
A körtéket megtisztítjuk, felkockázzuk és kivajazott jénaiba tesszük ( Én torta formában készítettem, de ebben az esetben szivároghat, így aki ezt a megoldást választja, hozzám hasomlóan tegyen a forma alá sütéskor sütőpapírt vagy alufóliát).
A körtékre ráöntjük a kifacsart citrom levét, rászórjuk a kétféle cukrot és a fahéjat, majd kanállal átforgatjuk. A hűtőből kivett tésztából kis cipókat csippentünk és hanyagul a körtékre dobáljuk. Megszórjuk az 1 ek cukorral és előmelegített sütőben, kb 175 C°-on készre sütjük.
Egészen világos aranyszínű lesz a végeredmény!
A körtés cobblert magában, esetleg tejszínhabbal vagy különféle öntetekkel, illetve vanília sodóval tálaljuk.