Körtedzsemes kosárka fügével recept
Hozzávalók:
- 1 csomag 40 dkg-os levelestészta
- 3-4 db érett vilmoskörte
- 1-2 fahéj
- 4-5 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 1 ek étkezési keményítő
- 3 ek barna nádcukor
- csipet só
- 1 citrom héja és leve
- 1 tk rum aroma
- 3 lila füge
- 2 dl tejszín
- 2 tk porcukor + a szóráshoz
- 10 dkg étcsoki tortabevonó massza
- 6 db-os mini kuglóf-sütőforma
Elkészítése:
A 6 db leveles tésztát kettévágjuk kiengedés után, így kapunk 12 db négyzetet. A sütőformákba helyezünk egy-egy négyzetet eligazítva.
Közben a körtéket meghámozzuk, és kockára vágjuk. A barna cukrot feltesszük egy edényben melegedni, majd amikor olvadni kezd, beletesszük a körtéket, a citrom reszelt héját és levét. Kicsit kevergetjük, majd a fűszereket, és az ízesítőket is beledobjuk. Puhára főzzük, kivesszük a darabos fűszereket. Kevés hideg vízben feloldjuk a keményítőt, majd besűrítjük vele a körténket. Így kapunk dzsemet.
Hagyjuk kihűlni, majd félig megtöltjük a kosarakat, és forró sütőben 210 fokon megsütjük.
Könnyen kivehető a kicsit hűlt kosárka, megütögetjük a sütőforma oldalát, és kivesszük kézzel. Addig tálra rendezzük, amíg a másik 6 db sül. A fügéket négyfelé vágjuk, és olvasztott tortabevonóba félig belemártjuk, majd egy barna csomagolópapírra helyezzük, amiről könnyen levehetőek dermedés után.
A tejszínt felverjük a cukorral, majd a kosarakba elosztjuk. A csokis fügével díszítjük, végül porcukorral beszórjuk.