Körtedzsemes kosárka fügével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 csomag 40 dkg-os levelestészta
  • 3-4 db érett vilmoskörte
  • 1-2 fahéj
  • 4-5 szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 3 ek barna nádcukor
  • csipet só
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 tk rum aroma
  • 3 lila füge
  • 2 dl tejszín
  • 2 tk porcukor + a szóráshoz
  • 10 dkg étcsoki tortabevonó massza
  • 6 db-os  mini kuglóf-sütőforma

Elkészítése:

A 6 db leveles tésztát kettévágjuk kiengedés után, így kapunk 12 db négyzetet. A sütőformákba helyezünk egy-egy négyzetet eligazítva.

Közben a körtéket meghámozzuk, és kockára vágjuk. A barna cukrot feltesszük egy edényben melegedni, majd amikor olvadni kezd, beletesszük a körtéket, a citrom reszelt héját és levét. Kicsit kevergetjük, majd a fűszereket, és az ízesítőket is beledobjuk. Puhára főzzük, kivesszük a darabos fűszereket. Kevés hideg vízben feloldjuk a keményítőt, majd besűrítjük vele a körténket. Így kapunk dzsemet.

Hagyjuk kihűlni, majd félig megtöltjük a kosarakat, és forró sütőben 210 fokon megsütjük.

Könnyen kivehető a kicsit hűlt kosárka, megütögetjük a sütőforma oldalát, és kivesszük kézzel. Addig tálra rendezzük, amíg a másik 6 db sül. A fügéket négyfelé vágjuk, és olvasztott tortabevonóba félig belemártjuk, majd egy barna csomagolópapírra helyezzük, amiről könnyen levehetőek dermedés után.

A tejszínt felverjük a cukorral, majd a kosarakba elosztjuk. A csokis fügével díszítjük, végül porcukorral beszórjuk.