Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kígyórétes recept

Kígyórétes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Hozzávalók a tésztához:(2 rúdhoz)

    • 50 dkg liszt
    • 20 dkg vaj vagy margarin
    • 5 dkg zsír
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 evőkanál cukor
    • 2 dkg élesztő
    • kb. 1 dl langyos tej
    • csipet só

    A túrós töltelékhez:

    • 50 dkg túró áttörve
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 dkg puha vaj
    • 4 evőkanál cukor (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, de ha valaki édesebben szereti a tölteléket, akkor nyugodtan tehet bele 5 kanál cukrot is)
    • ha a túró nem elég száraz, akkor 1 evőkanál búzadara
    • 1 citrom reszelt héja

    Az almás-diós töltelékhez:

    • 1/2 kg alma
    • 10 dkg darált dió
    • 5 dkg vaj
    • 3-4 ek cukor
    • 1 kk fahéj

    A káposztás töltelékhez:

    • 70-80 dkg fejes káposzta
    • só,cukor

    A meggyes-mákos töltelékhez:

    • 20dkg darált mák
    • 20dkg meggy
    • 15 dkg cukor
    • 1dl tej
    • pár dkg darált háztartási keksz

    Elkészítése:

    Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom, a vajat mély tálban jó habosra keverem, hozzákeverem a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, végül a lisztet. A gyúrófelületre téve könnyedén összegyúrom, majd kelesztőtálban kb. 40 percig kelesztem.

    Amíg a tészta kel elkészítem a töltelékeket: A túrós töltelékhez a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a többi hozzávalóval összekeverem, a fehérjéket kemény habbá felverem és óvatosan összekeverem a túrós töltelékkel. Ízlés szerint keverhetünk bele mazsolát is.

    Almás töltelék: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, amennyire csak lehet. Ezt követően felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az almát, hozzáadjuk a cukrot. Többször megkeverjük. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ha megpuhult a fahéjjal fűszerezzük, a darált diót belekeverjük, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.

    A káposztás töltelékhez:

    A káposztát legyaluljuk,megsózzuk és fél órát állni hagyjuk,majd kinyomkodjuk és kevés olajon puhára pároljuk(kb fél óra) közben ízlés szerint cukorral ízesítjük.

    A meggyes mákos töltelékhez:

    A tejet megmelegítjük,a cukrot felolvasztjuk benne,ráöntjük a mákra,majd beleforgatjuk a kifacsart meggyet és elkeverjük benne a darált háztartási kekszet.

    Ha a tészta megkelt, két részre osztom (ebből a mennyiségű tésztából 2 rúd rétes lesz). Egyenként kinyújtom a tésztát, a keskenyebb részét gondolatban 3 részre osztom,(Nekem 3x9cm-es lett) és a két szélső részt derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-ként bevagdalom. A simán maradt közepén egyenletesen eloszlatom a tölteléket, és a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatom. Célszerű először a két végét ráhajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék és utána két oldalról a széleket.

    Óvatosan áthelyezzük a rudakat egy kb. 38×22 cm-es tepsibe szorosan egymás mellé.

    Tojássárgája és tej keverékével lekenem a rudak tetejét, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá