Kígyórétes recept
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:(2 rúdhoz)
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg zsír
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- kb. 1 dl langyos tej
- csipet só
A túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró áttörve
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 3 dkg puha vaj
- 4 evőkanál cukor (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, de ha valaki édesebben szereti a tölteléket, akkor nyugodtan tehet bele 5 kanál cukrot is)
- ha a túró nem elég száraz, akkor 1 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
Az almás-diós töltelékhez:
- 1/2 kg alma
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg vaj
- 3-4 ek cukor
- 1 kk fahéj
A káposztás töltelékhez:
- 70-80 dkg fejes káposzta
- só,cukor
A meggyes-mákos töltelékhez:
- 20dkg darált mák
- 20dkg meggy
- 15 dkg cukor
- 1dl tej
- pár dkg darált háztartási keksz
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom, a vajat mély tálban jó habosra keverem, hozzákeverem a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, végül a lisztet. A gyúrófelületre téve könnyedén összegyúrom, majd kelesztőtálban kb. 40 percig kelesztem.
Amíg a tészta kel elkészítem a töltelékeket: A túrós töltelékhez a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a többi hozzávalóval összekeverem, a fehérjéket kemény habbá felverem és óvatosan összekeverem a túrós töltelékkel. Ízlés szerint keverhetünk bele mazsolát is.
Almás töltelék: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, amennyire csak lehet. Ezt követően felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az almát, hozzáadjuk a cukrot. Többször megkeverjük. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ha megpuhult a fahéjjal fűszerezzük, a darált diót belekeverjük, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.
A káposztás töltelékhez:
A káposztát legyaluljuk,megsózzuk és fél órát állni hagyjuk,majd kinyomkodjuk és kevés olajon puhára pároljuk(kb fél óra) közben ízlés szerint cukorral ízesítjük.
A meggyes mákos töltelékhez:
A tejet megmelegítjük,a cukrot felolvasztjuk benne,ráöntjük a mákra,majd beleforgatjuk a kifacsart meggyet és elkeverjük benne a darált háztartási kekszet.
Ha a tészta megkelt, két részre osztom (ebből a mennyiségű tésztából 2 rúd rétes lesz). Egyenként kinyújtom a tésztát, a keskenyebb részét gondolatban 3 részre osztom,(Nekem 3x9cm-es lett) és a két szélső részt derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-ként bevagdalom. A simán maradt közepén egyenletesen eloszlatom a tölteléket, és a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatom. Célszerű először a két végét ráhajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék és utána két oldalról a széleket.
Óvatosan áthelyezzük a rudakat egy kb. 38×22 cm-es tepsibe szorosan egymás mellé.
Tojássárgája és tej keverékével lekenem a rudak tetejét, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »
A legjobb krémes és szeletes sütik karácsonyra – 25 kipróbált recept
A karácsonyi időszakban mindig jól jön néhány biztosan bevált vendégváró sü
Tovább olvasom »

