Kígyórétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:(2 rúdhoz)

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • kb. 1 dl langyos tej
  • csipet só

A túrós töltelékhez:

  • 50 dkg túró áttörve
  • 2 tojás
  • 3 dkg puha vaj
  • 4 evőkanál cukor (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, de ha valaki édesebben szereti a tölteléket, akkor nyugodtan tehet bele 5 kanál cukrot is)
  • ha a túró nem elég száraz, akkor 1 evőkanál búzadara
  • 1 citrom reszelt héja

Az almás-diós töltelékhez:

  • 1/2 kg alma
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 ek cukor
  • 1 kk fahéj

A káposztás töltelékhez:

  • 70-80 dkg fejes káposzta
  • só,cukor

A meggyes-mákos töltelékhez:

  • 20dkg darált mák
  • 20dkg meggy
  • 15 dkg cukor
  • 1dl tej
  • pár dkg darált háztartási keksz

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom, a vajat mély tálban jó habosra keverem, hozzákeverem a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, végül a lisztet. A gyúrófelületre téve könnyedén összegyúrom, majd kelesztőtálban kb. 40 percig kelesztem.

Amíg a tészta kel elkészítem a töltelékeket: A túrós töltelékhez a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a többi hozzávalóval összekeverem, a fehérjéket kemény habbá felverem és óvatosan összekeverem a túrós töltelékkel. Ízlés szerint keverhetünk bele mazsolát is.

Almás töltelék: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, amennyire csak lehet. Ezt követően felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az almát, hozzáadjuk a cukrot. Többször megkeverjük. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ha megpuhult a fahéjjal fűszerezzük, a darált diót belekeverjük, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.

A káposztás töltelékhez:

A káposztát legyaluljuk,megsózzuk és fél órát állni hagyjuk,majd kinyomkodjuk és kevés olajon puhára pároljuk(kb fél óra) közben ízlés szerint cukorral ízesítjük.

A meggyes mákos töltelékhez:

A tejet megmelegítjük,a cukrot felolvasztjuk benne,ráöntjük a mákra,majd beleforgatjuk a kifacsart meggyet és elkeverjük benne a darált háztartási kekszet.

Ha a tészta megkelt, két részre osztom (ebből a mennyiségű tésztából 2 rúd rétes lesz). Egyenként kinyújtom a tésztát, a keskenyebb részét gondolatban 3 részre osztom,(Nekem 3x9cm-es lett) és a két szélső részt derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-ként bevagdalom. A simán maradt közepén egyenletesen eloszlatom a tölteléket, és a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatom. Célszerű először a két végét ráhajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék és utána két oldalról a széleket.

Óvatosan áthelyezzük a rudakat egy kb. 38×22 cm-es tepsibe szorosan egymás mellé.

Tojássárgája és tej keverékével lekenem a rudak tetejét, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm