Karamellás szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 8
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 8 evőkanál kristálycukor
- 8 evőkanál langyos víz
- 8 evőkanál finomliszt vagy rétesliszt
- 1 evőkanál keserű kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A habtésztához:
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 25 dkg porcukor
A karamellkrémhez:
- 30 dkg porcukor
- 2.5 dl zsíros habtejszín
- 3 dl tej
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2 csomag főznivaló vaníliaízű pudingpor
- 30 dkg vaj
Elkészítése:
Tészta:
A tésztához a tojások fehérjéit kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot kanalanként beleszórjuk. Egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd kanalanként a vizet is.
A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, majd szitálva, széles mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk.
Két sütőpapírral bélelt tepsire 35 x 25 centis lapokat kenünk ki belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük.
Habcsók tészta:
A habtésztához vízgőz felett a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük és a habot ketté osztjuk, két egyforma nagyságú sütőpapírral bélelt tepsiben 100 fokon, 1 órán át szárítjuk.
Ekkor a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk, a habtésztát így hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírról leválasztjuk.
A felső fele maradjon alul, míg a tésztákat nem állítjuk össze.
Karamell krém:
A karamellkrémhez a porcukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, a tejszínt ráöntjük, és kis lángon forraljuk, míg a karamell teljesen föl nem oldódik benne.
A tejben simára keverjük a tojássárgákat és a pudingporokat, a cukros tejszínhez öntjük, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük.
A tűzről levesszük, a kockákra vágott hideg vajat belerakjuk, és többször belekeverve hűlni hagyjuk.
Jól kihabosítjuk és hűtőbe tesszük dermedni.
A sütemény összeállítása:
A krémet 4 részre osztjuk. A kakaós lapot megkenjük krémmel, rá az egyik habcsók lap, rá krém, majd a 2. habcsók lap, krém és befedjük a 2. kakaós lappal.
A sütemény tetejét a megmaradt 1/4 krémmel egyenletesen lekenjük és villával cifrázzuk. Szeletekre vagy kockákra vágjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »


