Karamellás-almás kelt csigák recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 12 db-hoz:
A tésztához:
- 40 dkg sima liszt
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 8 dkg cukor
- 1,5 -2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
A fahéjas almatöltelékhez:
- 2 db közepes alma
- 3 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 3 dkg vaj
- 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
A karamell bevonathoz:
- 5 dkg cukor
- 4,5 dkg vaj
- 0,5 dl tejszín
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csipet szódabikarbóna
Elkészítése:
Egy 12 db-os muffin sütőformát ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel.
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát gyúrunk.
Mikor a tészta összeállt hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.
Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, addig elkészítjük a fahéjas almatölteléket.
Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk egy kevés cukorral.
A végén pedig levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt fahéjat és hagyjuk hűlni.
A tésztát miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit.
12 részre vágjuk és a tekercseket behelyezzük egyenként a muffinformába.
Mielőtt betesszük sülni, hagyjuk körülbelül 15-20 percig kelni. 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
A karamell bevonathoz egy serpenyőben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitől habossá válik a karamell, de egy kis idő után simává válik.
Mikor a csigák megsültek kivesszük a formából, tálra rendezzük és meglocsoljuk őket a karamell mázzal és ha kibírjuk addig, hűlni hagyjuk.
Tálaláskor, egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »