Karamellás-almás kelt csigák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 12 db-hoz:
A tésztához:

  • 40 dkg sima liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1,5 -2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só

A fahéjas almatöltelékhez:

  • 2 db közepes alma
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg mazsola
  • 3 dkg vaj
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj

A karamell bevonathoz:

  • 5 dkg cukor
  • 4,5 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet szódabikarbóna

Elkészítése:

Egy 12 db-os muffin sütőformát ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel.

A tésztához felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát gyúrunk.

Mikor a tészta összeállt hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.

Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, addig elkészítjük a fahéjas almatölteléket.

Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk egy kevés cukorral.

A végén pedig levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt fahéjat és hagyjuk hűlni.

A tésztát miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit.

12 részre vágjuk és a tekercseket behelyezzük egyenként a muffinformába.

Mielőtt betesszük sülni, hagyjuk körülbelül 15-20 percig kelni. 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.

A karamell bevonathoz egy serpenyőben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitől habossá válik a karamell, de egy kis idő után simává válik.

Mikor a csigák megsültek kivesszük a formából, tálra rendezzük és meglocsoljuk őket a karamell mázzal és ha kibírjuk addig, hűlni hagyjuk.

Tálaláskor, egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb :)