Hozzávalók 12 db-hoz:
A tésztához:
A fahéjas almatöltelékhez:
A karamell bevonathoz:
Elkészítése:
Egy 12 db-os muffin sütőformát ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel.
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát gyúrunk.
Mikor a tészta összeállt hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.
Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, addig elkészítjük a fahéjas almatölteléket.
Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk egy kevés cukorral.
A végén pedig levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt fahéjat és hagyjuk hűlni.
A tésztát miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit.
12 részre vágjuk és a tekercseket behelyezzük egyenként a muffinformába.
Mielőtt betesszük sülni, hagyjuk körülbelül 15-20 percig kelni. 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
A karamell bevonathoz egy serpenyőben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitől habossá válik a karamell, de egy kis idő után simává válik.
Mikor a csigák megsültek kivesszük a formából, tálra rendezzük és meglocsoljuk őket a karamell mázzal és ha kibírjuk addig, hűlni hagyjuk.
Tálaláskor, egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb :)