Karácsonyi pite recept

Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 16 dkg margarin
- 1-2 dl víz(amennyit a tészta felvesz)
- 4 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
Diótöltelék:
- 30 dkg dió
- 24 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 3 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl víz
- 0,5 dkg őrölt fahéj
- 1 dkg vaníliás cukor
- 1 dkg reszelt narancshéj
Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 3 dkg mazsola
- 3 dkg zsemlemorzsa
- 0,5 dkg őrölt fahéj
- 1 dkg vaníliás cukor
- 1 dkg reszelt narancshéj
- 1 dkg reszelt citromhéj
Vaníliakrém:
- 15 dkg vanília ízű hideg krémpor
- 4,5 dl tej
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 1/2 órára hűtőbe tesszük. Utána a 3/4 részét levesszük, kinyújtjuk és a piteformába igazítjuk. Jó megszurkáljuk és megszórjuk darált háztartási keksszel.
A töltelékeket külön-külön habzsákba töltjük körkörösen dió- máktölteléket vagy vaníliakrémet nyomunk a lapra. A másik lapot kinyújtjuk kerekre karácsonyfa kiszúró segítségével 2 fenyőfa formát szúrunk ki. A kiszúrt lapot a töltelék tetejére helyezzük, majd a fenyőformákat a kiszúrt fenyőfák közötti részre helyezzük dekorációnak.
A süteményeket tojássárgájával, majd a tojássárgája száradása után tojásfehérjével kenjük meg. A tojásfehérje száradása után a süteményt kelesztjük, majd 160 -190 °C -os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A torta tetejét tetszés szerint porcukorral díszítjük.
Diótöltelék /máktöltelék:
A cukrot kevés vízzel felfőzzük, majd a darált diót /mákot és a többi összetevőt leforrázzuk.
Vaníliakrém:
Az összetevőket simára keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »