Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kakaós-túrós-mákos kocka recept

Kakaós-túrós-mákos kocka
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Alaphoz:

    • 25 dkg búzadara
    • 40 dkg joghurt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg cukor
    • 4 dkg darált dió
    • 3 ek kakaó
    • 4 ek olaj
    • 0,5 csomag sütőpor

    Tekercs tésztája:

    • 40 dkg tönkölybúza liszt világos
    • 15 dkg krémtúró
    • 4 dkg cukor
    • 4 ek olaj
    • 5 dkg tejföl
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 csomag sütőpor

    Tekercs tölteléke:

    • 8 dkg darált mák
    • 1 dl tej forralva
    • 4 ek cukor
    • 1 üveg magozott meggybefőtt

    Fehér krémhez:

    • 70 dkg mascarpone
    • 25 dkg túró
    • 10 dkg cukor
    • 2 dl habtejszín
    • 1 habfixáló

    Elkészítése:

    Alap készítése:

    A tojást habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk az olajat, és belekeverjük a joghurtot.
    A búzadarát összekeverjük a darált dióval, a sütőporral és a kakaóval, majd ezt a keveréket a tojásos masszához vegyítjük. Alaposan összeforgatjuk.
    Sütőpapírral bélelt, 20 x 30 cm-es tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

    Rácson kihűtjük.

    Mákos tekercs:

    A mák töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral, és a forralt tejjel leöntjük. Jól összeforgatjuk. Amíg hűl, elkészítjük a tekercs tésztáját.

    A lisztet elkeverjük a túróval, a cukorral és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojást, az olajat és a tejfölt. Tésztává gyúrjuk, és 4 részre osztjuk.

    Az egyik tésztát enyhén lisztezett munkalapon 20 x 30 cm-re nyújtjuk, rákentjük a máktöltelék negyedét, és a hosszabbik oldalának egyik szélét szorosan egymás után kirakjuk a lecsepegtetett meggy negyedével. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.

    A többi három tésztából is így készítjük el a tekercset.

    Az elkészült rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb. 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
    Rácson kihűtjük.

    Fehér krém készítése:

    A hideg habtejszínt a habfixálóval felverjük. A mascarponét összekeverjük a cukorral, a túróval, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.

    Összeállítás:

    Egy magas falú tepsibe elhelyezzük a barna tésztát.
    Rárakjuk a kihűlt 4 db tekercset, a barna tésztán elosztva, egymástól picit távolabb.

    A tekercseket befedjük a fehér krémmel oly módon, hogy a tekercsek közé is kenjünk a krémből kicsi, vékony spatula segítségével.

    Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, és másnap szépen szeletelhető.

    Tipp:

    Aki úgy ítéli meg, hogy a fehér krém túl laza, és a hűtéstől sem fog dermedni, az tehet bele zselatint.

    Elsőként a rövidebbik oldalánál szeljük fel, majd az így vágott csíkokat további 4-4 darabra vágjuk a tekercsek mellett.
    Kiadós, sok szeletes sütemény.

    A sütemény összeállítható egy magas oldalú tepsiben is, fontos hogy a barna tészta, a tekercs és a krém is bőven elférjen bent.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá