Kakaós-túrós-mákos kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Alaphoz:

  • 25 dkg búzadara
  • 40 dkg joghurt
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg darált dió
  • 3 ek kakaó
  • 4 ek olaj
  • 0,5 csomag sütőpor

Tekercs tésztája:

  • 40 dkg tönkölybúza liszt világos
  • 15 dkg krémtúró
  • 4 dkg cukor
  • 4 ek olaj
  • 5 dkg tejföl
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor

Tekercs tölteléke:

  • 8 dkg darált mák
  • 1 dl tej forralva
  • 4 ek cukor
  • 1 üveg magozott meggybefőtt

Fehér krémhez:

  • 70 dkg mascarpone
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 habfixáló

Elkészítése:

Alap készítése:

A tojást habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk az olajat, és belekeverjük a joghurtot.
A búzadarát összekeverjük a darált dióval, a sütőporral és a kakaóval, majd ezt a keveréket a tojásos masszához vegyítjük. Alaposan összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt, 20 x 30 cm-es tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Rácson kihűtjük.

Mákos tekercs:

A mák töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral, és a forralt tejjel leöntjük. Jól összeforgatjuk. Amíg hűl, elkészítjük a tekercs tésztáját.

A lisztet elkeverjük a túróval, a cukorral és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojást, az olajat és a tejfölt. Tésztává gyúrjuk, és 4 részre osztjuk.

Az egyik tésztát enyhén lisztezett munkalapon 20 x 30 cm-re nyújtjuk, rákentjük a máktöltelék negyedét, és a hosszabbik oldalának egyik szélét szorosan egymás után kirakjuk a lecsepegtetett meggy negyedével. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.

A többi három tésztából is így készítjük el a tekercset.

Az elkészült rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb. 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.

Fehér krém készítése:

A hideg habtejszínt a habfixálóval felverjük. A mascarponét összekeverjük a cukorral, a túróval, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.

Összeállítás:

Egy magas falú tepsibe elhelyezzük a barna tésztát.
Rárakjuk a kihűlt 4 db tekercset, a barna tésztán elosztva, egymástól picit távolabb.

A tekercseket befedjük a fehér krémmel oly módon, hogy a tekercsek közé is kenjünk a krémből kicsi, vékony spatula segítségével.

Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, és másnap szépen szeletelhető.

Tipp:

Aki úgy ítéli meg, hogy a fehér krém túl laza, és a hűtéstől sem fog dermedni, az tehet bele zselatint.

Elsőként a rövidebbik oldalánál szeljük fel, majd az így vágott csíkokat további 4-4 darabra vágjuk a tekercsek mellett.
Kiadós, sok szeletes sütemény.

A sütemény összeállítható egy magas oldalú tepsiben is, fontos hogy a barna tészta, a tekercs és a krém is bőven elférjen bent.