Hozzávalók:
Alaphoz:
Tekercs tésztája:
Tekercs tölteléke:
Fehér krémhez:
Elkészítése:
A tojást habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk az olajat, és belekeverjük a joghurtot.
A búzadarát összekeverjük a darált dióval, a sütőporral és a kakaóval, majd ezt a keveréket a tojásos masszához vegyítjük. Alaposan összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt, 20 x 30 cm-es tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.
A mák töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral, és a forralt tejjel leöntjük. Jól összeforgatjuk. Amíg hűl, elkészítjük a tekercs tésztáját.
A lisztet elkeverjük a túróval, a cukorral és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojást, az olajat és a tejfölt. Tésztává gyúrjuk, és 4 részre osztjuk.
Az egyik tésztát enyhén lisztezett munkalapon 20 x 30 cm-re nyújtjuk, rákentjük a máktöltelék negyedét, és a hosszabbik oldalának egyik szélét szorosan egymás után kirakjuk a lecsepegtetett meggy negyedével. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
A többi három tésztából is így készítjük el a tekercset.
Az elkészült rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb. 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.
A hideg habtejszínt a habfixálóval felverjük. A mascarponét összekeverjük a cukorral, a túróval, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.
Egy magas falú tepsibe elhelyezzük a barna tésztát.
Rárakjuk a kihűlt 4 db tekercset, a barna tésztán elosztva, egymástól picit távolabb.
A tekercseket befedjük a fehér krémmel oly módon, hogy a tekercsek közé is kenjünk a krémből kicsi, vékony spatula segítségével.
Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, és másnap szépen szeletelhető.
Aki úgy ítéli meg, hogy a fehér krém túl laza, és a hűtéstől sem fog dermedni, az tehet bele zselatint.
Elsőként a rövidebbik oldalánál szeljük fel, majd az így vágott csíkokat további 4-4 darabra vágjuk a tekercsek mellett.
Kiadós, sok szeletes sütemény.
A sütemény összeállítható egy magas oldalú tepsiben is, fontos hogy a barna tészta, a tekercs és a krém is bőven elférjen bent.