Holland szelet recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk szódabikarbóna
- 4 ek olvasztott méz
- 1 dl tejföl
Krémhez:
- 6 dl tej
- 6-7 ek liszt
- 1 ek cukor
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2-3 ek kakaópor
- lekvár ízlés szerint
Mázhoz:
- 18 dkg porcukor
- 18 dkg margarin
- 2 ek tej
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket gáztepsi nagyságúra nyújtjuk, majd világos lapokat sütünk belőlük.
A krémhez a lisztet és 1 ek cukrot elkeverünk a tejben, majd sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, közben a margarint kikeverjük a porcukorral, majd a krémhez adjuk és alaposan kihabosítjuk. Ketté vesszük és az egyik felébe belekeverjük a vaníliás cukrot, a másikba a kakaóport.
Elkezdjük összeállítani a süteményt. A legalsó lapra rákenjük a csokis krémet, majd erre jön egy következő lap, melyet lekvárral kenünk meg, harmadik lap, majd a vaníliás krém és erre a negyedik lap.
A mázhoz a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk, majd amikor szép barna hozzáadjuk a margarint is. Levesszük a tűzről, elkezdjük kihűteni kevergetve, és amikor már csak langyos akkor hozzáadjuk a tejet is. A sütemény tetejére öntjük és gyors mozdulatokkal elsimítjuk egy széles pengéjű késsel. Legalább egy éjszakát hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon és a lapok megpuhuljanak.