Holland szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 4 ek olvasztott méz
  • 1 dl tejföl

Krémhez:

  • 6 dl tej
  • 6-7 ek liszt
  • 1 ek cukor
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek kakaópor
  • lekvár ízlés szerint

Mázhoz:

  • 18 dkg porcukor
  • 18 dkg margarin
  • 2 ek tej

 

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket gáztepsi nagyságúra nyújtjuk, majd világos lapokat sütünk belőlük.

A krémhez a lisztet és 1 ek cukrot elkeverünk a tejben, majd sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, közben a margarint kikeverjük a porcukorral, majd a krémhez adjuk és alaposan kihabosítjuk. Ketté vesszük és az egyik felébe belekeverjük a vaníliás cukrot, a másikba a kakaóport.

Elkezdjük összeállítani a süteményt. A legalsó lapra rákenjük a csokis krémet, majd erre jön egy következő lap, melyet lekvárral kenünk meg, harmadik lap, majd a vaníliás krém és erre a negyedik lap.
A mázhoz a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk, majd amikor szép barna hozzáadjuk a margarint is. Levesszük a tűzről, elkezdjük kihűteni kevergetve, és amikor már csak langyos akkor hozzáadjuk a tejet is. A sütemény tetejére öntjük és gyors mozdulatokkal elsimítjuk egy széles pengéjű késsel. Legalább egy éjszakát hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon és a lapok megpuhuljanak.