Házilag készített túró recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 l zsíros tej
- 1 kis doboz natúr joghurt
Elkészítése:
Egy fazékban a tejet és a hozzáöntött joghurtot 3 napig, lefedve, meleg helyen ( semmi extra: a konyhában, szobahőmérsékleten) “állni” hagytam.
Három nap után, kissé megdöntve az edényt, látszik, hogy már joghurtszerű a tej. Ekkor nagyon alacsony hőfokon (nekem 9 fokozat van a villanytűzhelyen és a 2-es fokozatot használtam) kb 45 percig melegítjük. Nem kell keverni.
Ha gáztűzhelyünk van, akkor teljes takarék lángon melegítsük és ajánlatos néha megkeverni óvatosan, nehogy leégjen.
A hő hatására kicsapódik a fehérje, így keletkezik a túró illetve a savó. Ha elkészült, elzárom a tűzhelyet és hagyom kihűlni a túrót, akár másnapig is.
Ezután egyszerű tésztaszűrőn keresztül felfogtam a kész túrót és hagytam lecsepegni. Ennyi, nem ördöngösség.
Tipp:
A felfogott savót pl sütéshez, kelt tészták készítéséhez víz helyett fel lehet használni, de van aki simán megissza, hiszen értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz! Sok sikert a túró készítéséhez!