Házi rétes aszúban párolt narancsos-almával töltve recept
Hozzávalók:
1 rúdhoz:
- 15 dkg átszitált liszt, fele rétes, fele sima
- 2 dkg zsír
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fele
- 1 dl meleg víz
- 0,5 kk 10%-os ecet
- 0,5 kk só
- olvasztott zsír a kenéshez
A töltelékhez:
- 5 nagyobb alma
- 10 dkg barna nádcukor
- 2 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 4 ek narancslekvár
- 1,5 dl tokaji aszú
- 2 ek búzadara
- porcukor a tetejére
Elkészítése:
A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk és összegyúrjuk (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet). Jól kidolgozzuk, beolajozzuk a felületét, majd fél órát langyos helyen pihentetjük.
Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra. A széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, és a magházukat kivágva vékony szeletekre vágjuk.
A vajat egy serpenyőbe téve megolvasztjuk, beletesszük az almát, és hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, és felöntjük a borral, majd az egészet megpároljuk. Mikor a leve már kellően elpárolgott, elkeverjük benne a narancslekvárt is, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.
A tésztát nyújtás után hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, hogy ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltjük, a tésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, és megszórjuk búzadarával. Ráterítjük az almatölteléket.
A terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk. A felvert tojás maradék felével lekenjük a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük.
Miután megsült, felszeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.