Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi rétes aszúban párolt narancsos-almával töltve recept

Házi rétes aszúban párolt narancsos-almával töltve
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    1 rúdhoz:

    • 15 dkg átszitált liszt, fele rétes, fele sima
    • 2 dkg zsír
    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fele
    • 1 dl meleg víz
    • 0,5 kk 10%-os ecet
    • 0,5 kk só
    • olvasztott zsír a kenéshez

    A töltelékhez:

    • 5 nagyobb alma
    • 10 dkg barna nádcukor
    • 2 dkg vaj
    • 5 dkg mazsola
    • 4 ek narancslekvár
    • 1,5 dl tokaji aszú
    • 2 ek búzadara
    • porcukor a tetejére

    Elkészítése:

    A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk és összegyúrjuk (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet). Jól kidolgozzuk, beolajozzuk a felületét, majd fél órát langyos helyen pihentetjük.

    Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra. A széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.

    A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, és a magházukat kivágva vékony szeletekre vágjuk.

    A vajat egy serpenyőbe téve megolvasztjuk, beletesszük az almát, és hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, és felöntjük a borral, majd az egészet megpároljuk. Mikor a leve már kellően elpárolgott, elkeverjük benne a narancslekvárt is, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.

    A tésztát nyújtás után hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, hogy ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltjük, a tésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, és megszórjuk búzadarával. Ráterítjük az almatölteléket.

    A terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk. A felvert tojás maradék felével lekenjük a tetejét.

    200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük.

    Miután megsült, felszeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá