Házi rétes aszúban párolt narancsos-almával töltve

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Házi rétes aszúban párolt narancsos-almával töltve

Hozzávalók:

1 rúdhoz:

  • 15 dkg átszitált liszt, fele rétes, fele sima
  • 2 dkg zsír
  • 1 felvert tojás fele
  • 1 dl meleg víz
  • 0,5 kk 10%-os ecet
  • 0,5 kk só
  • olvasztott zsír a kenéshez

A töltelékhez:

  • 5 nagyobb alma
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 4 ek narancslekvár
  • 1,5 dl tokaji aszú
  • 2 ek búzadara
  • porcukor a tetejére

Elkészítése:

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk és összegyúrjuk (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet). Jól kidolgozzuk, beolajozzuk a felületét, majd fél órát langyos helyen pihentetjük.

Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra. A széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.

A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, és a magházukat kivágva vékony szeletekre vágjuk.

A vajat egy serpenyőbe téve megolvasztjuk, beletesszük az almát, és hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, és felöntjük a borral, majd az egészet megpároljuk. Mikor a leve már kellően elpárolgott, elkeverjük benne a narancslekvárt is, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.

A tésztát nyújtás után hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, hogy ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltjük, a tésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, és megszórjuk búzadarával. Ráterítjük az almatölteléket.

A terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk. A felvert tojás maradék felével lekenjük a tetejét.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük.

Miután megsült, felszeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.