Házi krémes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 cs leveles tészta
A krémhez:
- 1 liter magasabb zsírtartalmú (minimum 2,8 %) tej
- 10 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 13 dkg rétesliszt
- 30 dkg cukor
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- a szóráshoz porcukor
Elkészítése:
A kész tésztát nyújtsuk ki kb 2 mm vékonyra. Egy sütőlapot fordítsunk meg, ennek a hátuljára helyezzünk sütőpapírt, majd óvatosan tegyük rá a kinyújtott leveles tésztát. Két lapot süssünk. Szurkáljuk meg villával (így nem fog felpúposodni) és tegyük előmelegített 170 fokos sütőbe, süssük aranybarnára 20 -22 perc alatt.
Válasszuk külön a tojás sárgáját és a fehérjét. A tojásfehérjéhez adjunk 5 dkg cukrot és gőz fölött verjük fel fényesre. A gőz fölött felvert hab keményebb marad, jobb lesz a tartása. Ha felvertük, hagyjuk a gőz felett egészen addig, amíg nem keverjük a sárga krémhez.
A tejet öntsük egy lábasba, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a cukrot, a lisztet, a tojás sárgáját és kézi habverővel keverjük simára. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, amíg besűrűsödik. Hűtsük langyosra, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot.
Még langyosan rétegezzük a már kisütött alaplapra a krémet. A krémes rétegre helyezzük szorosan egymás mellé a négyzet alakúra vágott leveles tészta lapokat és tegyük pár órára hűtőbe. Hintsük meg porcukorral és vízbe mártott éles késsel szeleteljük fel.