Házi krémes

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Házi krémes

Hozzávalók:

  • 1 cs leveles tészta

A krémhez:

  • 1 liter magasabb zsírtartalmú (minimum 2,8 %) tej
  • 10 tojás
  • 13 dkg rétesliszt
  • 30 dkg cukor
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • a szóráshoz porcukor

Elkészítése:

A kész tésztát nyújtsuk ki kb 2 mm vékonyra. Egy sütőlapot fordítsunk meg, ennek a hátuljára helyezzünk sütőpapírt, majd óvatosan tegyük rá a kinyújtott leveles tésztát. Két lapot süssünk. Szurkáljuk meg villával (így nem fog felpúposodni) és tegyük előmelegített 170 fokos sütőbe, süssük aranybarnára 20 -22 perc alatt.

Válasszuk külön a tojás sárgáját és a fehérjét. A tojásfehérjéhez adjunk 5 dkg cukrot és gőz fölött verjük fel fényesre. A gőz fölött felvert hab keményebb marad, jobb lesz a tartása. Ha felvertük, hagyjuk a gőz felett egészen addig, amíg nem keverjük a sárga krémhez.

A tejet öntsük egy lábasba, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a cukrot, a lisztet, a tojás sárgáját és kézi habverővel keverjük simára. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, amíg besűrűsödik. Hűtsük langyosra, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot.

Még langyosan rétegezzük a már kisütött alaplapra a krémet. A krémes rétegre helyezzük szorosan egymás mellé a négyzet alakúra vágott leveles tészta lapokat és tegyük pár órára hűtőbe. Hintsük meg porcukorral és vízbe mártott éles késsel szeleteljük fel.