Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál fehérbor
- 40 dkg darált tepertő
- 3 evőkanál zsír vagy 20 dkg margarin
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl langyos tej
- só, bors, mustár, fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a tetejét megkenni
Elkészítése:
Először is a tepertőt ledaráljuk, majd a sóval, borssal, mustárral és a fokhagymával ízesítjük. Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszttel,tejföllel, fehér borral, a pici sóval, zsírral rétestésztát gyúrunk és 30 percig kelni hagyjuk.
Ezután kinyújtjuk 1-2 cm vastagra a tésztát, megkenjük a darált tepertős krémmel, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, mint egy tekercset és a 2 végét ráhajtjuk egymásra középen.
Ezután megfordítjuk a tésztát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk. Ezt 2-szer megismételjük, majd 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét berácsozzuk. és a tojással megkenve 200-220 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Nem szabad sokáig sütni, mert gyorsan kiszárad.
Tipp:
A recept bármikor tökéletes. Kívül ropogós, belül több napig puha pogácsa. A recept Horváth Ilona és Limara receptjének ötvözése. Süsse meg mindenki :)