Hajtogatott tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 40 dkg darált tepertő
  • 3 evőkanál zsír vagy 20 dkg margarin
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl langyos tej
  • só, bors, mustár, fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
  • 1 tojás a tetejét megkenni

Elkészítése:

Először is a tepertőt ledaráljuk, majd a sóval, borssal, mustárral és a fokhagymával ízesítjük. Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszttel,tejföllel, fehér borral, a pici sóval, zsírral rétestésztát gyúrunk és 30 percig kelni hagyjuk.

Ezután kinyújtjuk 1-2 cm vastagra a tésztát, megkenjük a darált tepertős krémmel, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, mint egy tekercset és a 2 végét ráhajtjuk egymásra középen.

Ezután megfordítjuk a tésztát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk. Ezt 2-szer megismételjük, majd 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét berácsozzuk. és a tojással megkenve 200-220 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Nem szabad sokáig sütni, mert gyorsan kiszárad.

Tipp:

A recept bármikor tökéletes. Kívül ropogós, belül több napig puha pogácsa. A recept Horváth Ilona és Limara receptjének ötvözése. Süsse meg mindenki :)