Hájas tésztából sütemények recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 40 dkg darált háj
- 2 ek tejföl
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 dl fehérbor
- 1 tk só
- 1 ek cukor
- 2 dl szódavíz
A krémes hozzávalói:
- a kész tésztalap 1/3 része
- A krém hozzávalói:
- 6 dl tej
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 10 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
Elkészítése:
A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hidegre tesszük. A megmaradt lisztből és a többi hozzávalóból rétestésztát készítünk. 15 percig pihentetjük, utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk,sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresére összehajtjuk. Hideg helyre tesszük, 20 percenként a hajtogatást megismételjük, háromszorosra hajtjuk,majd kettőbe, tehát a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.
Lekváros virág:
A tésztát kinyújtjuk és közepes szaggatóval kiszúrjuk, minden másodiknak a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk.
A teljes karikákat vízzel megkenjük és ráfektetjük a kiszúrt karikákat.
Világosra sütjük,porcukorral meghintjük és a gyűrű közepét savanykás lekvárral megtöltjük.
Krémes:
A tészta 1/3 részét levágjuk krémes lapnak,majd megfelezzük. Jó vékonyra kisodortjuk és sütőpapírral fedett sütőlemezen egyenként megsütjük. A tetejét megszurkáljuk. 25×40-es lapokat sütünk.
A krém készítése:
Vízgőz felett egy tálban a tojásfehérjéket az 1/3 rész cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a tojás sárgákkal,a 2/3 rész cukorral,vaníliás cukorral,3 dl tejjel simára keverjük. A megmaradt tejjel összekeverjük és felfőzzük. Addig főzzük,míg az edény falától elválik a massza.
Ezután félre húzzuk és a kemény tojáshabot apránként hozzá keverjük. Visszatesszük a tűzre, 1 perc alatt kézi botmixerrel simára keverjük.
Az alsó tésztalapra kenjük,vizes késsel elsimítjuk és befedjük a másik lappal. Hagyjuk megdermedni,ezután fűrészes élű késsel felszeleteljük,vaníliás porcukorral meghintjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

