Hozzávalók:
A tésztához:
A krémes hozzávalói:
Elkészítése:
A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hidegre tesszük. A megmaradt lisztből és a többi hozzávalóból rétestésztát készítünk. 15 percig pihentetjük, utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk,sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresére összehajtjuk. Hideg helyre tesszük, 20 percenként a hajtogatást megismételjük, háromszorosra hajtjuk,majd kettőbe, tehát a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.
Lekváros virág:
A tésztát kinyújtjuk és közepes szaggatóval kiszúrjuk, minden másodiknak a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk.
A teljes karikákat vízzel megkenjük és ráfektetjük a kiszúrt karikákat.
Világosra sütjük,porcukorral meghintjük és a gyűrű közepét savanykás lekvárral megtöltjük.
Krémes:
A tészta 1/3 részét levágjuk krémes lapnak,majd megfelezzük. Jó vékonyra kisodortjuk és sütőpapírral fedett sütőlemezen egyenként megsütjük. A tetejét megszurkáljuk. 25×40-es lapokat sütünk.
A krém készítése:
Vízgőz felett egy tálban a tojásfehérjéket az 1/3 rész cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a tojás sárgákkal,a 2/3 rész cukorral,vaníliás cukorral,3 dl tejjel simára keverjük. A megmaradt tejjel összekeverjük és felfőzzük. Addig főzzük,míg az edény falától elválik a massza.
Ezután félre húzzuk és a kemény tojáshabot apránként hozzá keverjük. Visszatesszük a tűzre, 1 perc alatt kézi botmixerrel simára keverjük.
Az alsó tésztalapra kenjük,vizes késsel elsimítjuk és befedjük a másik lappal. Hagyjuk megdermedni,ezután fűrészes élű késsel felszeleteljük,vaníliás porcukorral meghintjük.