Habos-túrós pite recept
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 25 dkg vaj (vagy 18 dkg zsír)
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
Túrós töltelék hozzávalói:
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- mazsola (ízlés szerint)
- 1 citrom reszelt héja
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 2 ek vaníliás pudingpor (vagy 1 ek liszt)
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd a villával kissé felvert egész tojást. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd osszuk el két egyenlő részre, és formáljunk gombócokat. Az egyik tésztagombócot tegyük be a hűtőbe.
Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát 22×32 cm-es tepsi méretűre, majd papírral együtt helyezzük bele a tepsibe. Ezután kanalazzuk rá a túrós tölteléket.
A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával. Ezután adjuk hozzá a mazsolát, és a vaníliás pudingport (vagy lisztet), majd keverjük alaposan össze.
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához. A tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós-habos tölteléket.
A hűtőből vegyük ki a másik tésztagombócot, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi nagyságúra. Ezután helyezzük rá a túrós töltelék tetejére, majd több helyen villával szurkáljuk meg.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.