Habos almás-mákos muffin recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg darált dió (vagy mandula)
- 10 dkg darált mák
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 evőkanál méz
Az almás réteghez:
- 10-12 alma
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
A habhoz:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
- 5 dkg darált mák
Elkészítése:
Először az almás réteget készítjük el, amihez az almát lereszeljük és a mézzel, citromlével és fahéjjal közepes lángon, néha átkeverve megpároljuk. Akkor jó, ha a leve nagyjából elpárolgott már. Amíg párolódik az alma elkészítjük a tésztát, amihez a tojássárgáját kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval.
Muffin formákba nyomkodjuk (vagy szilikon, vagy muffinpapírral bélelt). Erre tesszük a párolt almát. Elsimítjuk, majd 150 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Mielőtt letelne a 10 perc a tojásfehérjéből, citromléből és mézből kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a mákot is. Az almás rétegre kenjük, majd újabb 10 percre visszatesszük a sütőbe. kb. 24 darab lesz belőle.
Díszítésként házi cukormentes lekvárral tálaltam.
Isteni finom, és ráadásul lisztet, cukrot és tejet sem tartalmaz!