Habos almás-mákos muffin

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojássárgája
  • 10 dkg darált dió (vagy mandula)
  • 10 dkg darált mák
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 evőkanál méz

Az almás réteghez:

  • 10-12 alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál méz

A habhoz:

  • 6 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál méz
  • 5 dkg darált mák

Elkészítése:

Először az almás réteget készítjük el, amihez az almát lereszeljük és a mézzel, citromlével és fahéjjal közepes lángon, néha átkeverve megpároljuk. Akkor jó, ha a leve nagyjából elpárolgott már. Amíg párolódik az alma elkészítjük a tésztát, amihez a tojássárgáját kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval.

Muffin formákba nyomkodjuk (vagy szilikon, vagy muffinpapírral bélelt). Erre tesszük a párolt almát. Elsimítjuk, majd 150 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Mielőtt letelne a 10 perc a tojásfehérjéből, citromléből és mézből kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a mákot is. Az almás rétegre kenjük, majd újabb 10 percre visszatesszük a sütőbe. kb. 24 darab lesz belőle.

Díszítésként házi cukormentes lekvárral tálaltam.

Isteni finom, és ráadásul lisztet, cukrot és tejet sem tartalmaz!