Szilvás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 300 g liszt
- 125 g vaj vagy zsír
- 1 kk sütőpor
- csipet só
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 15-20 dkg cukor
- 1-2 ek tejföl
Töltelék:
- 1,3 kg kimagozott felkockázott szilva
- kevés cukor (szilva édességétől függően)
- fahéj ízlés szerint
- csipet szegfűszeg
- 2-3 ek étkezési keményítő vagy pudingpor (attól függően mennyire leves a szilvánk)
Tetejére:
- 1 és 1/4 dl tejföl
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek cukor
Elkészítése:
A tésztához a lisztben elkeverjük a cukrot,csipet sót,sütőport és elmorzsoljuk gyorsan a vajjal.A többi hozzávalóval puha tésztát gyúrunk.Betesszük a hűtőbe folpackba jól becsomagolva míg elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez csak összekeverjük a hozzávalókat.
Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen belenyomkodjuk kézzel a tésztát hogy pereme is legyen.Megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével vékonyan és betesszük a 180 fokos előmelegített sütőbe pár percre míg a tojás fehérje megszilárdul (így nem fog elázni a tészta a tölteléktől). Kivesszük a sütőből és egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket,majd visszatesszük a sütőbe míg elkészítjük a tetejére való öntetet.
A tetejére való öntethez csak összekeverjük a hozzávalókat,kivesszük a sütőből a tepsit és egyenletesen rálocsoljuk a szilvák tetejére.Visszatesszük a sütőbe és kb még 30 percet sütjük.