Szilvás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szilvás pite

Hozzávalók:
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 125 g vaj vagy zsír
  • 1 kk sütőpor
  • csipet só
  • 1 db tojás sárgája
  • 15-20 dkg cukor
  • 1-2 ek tejföl

Töltelék:

  • 1,3 kg kimagozott felkockázott szilva
  • kevés cukor (szilva édességétől függően)
  • fahéj ízlés szerint
  • csipet szegfűszeg
  • 2-3 ek étkezési keményítő vagy pudingpor (attól függően mennyire leves a szilvánk)

Tetejére:

  • 1 és 1/4 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 2 ek cukor

Elkészítése:

A tésztához a lisztben elkeverjük a cukrot,csipet sót,sütőport és elmorzsoljuk gyorsan a vajjal.A többi hozzávalóval puha tésztát gyúrunk.Betesszük a hűtőbe folpackba jól becsomagolva míg elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez csak összekeverjük a hozzávalókat.

Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen belenyomkodjuk kézzel a tésztát hogy pereme is legyen.Megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével vékonyan és betesszük a 180 fokos előmelegített sütőbe pár percre míg a tojás fehérje megszilárdul (így nem fog elázni a tészta a tölteléktől). Kivesszük a sütőből és egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket,majd visszatesszük a sütőbe míg elkészítjük a tetejére való öntetet.

A tetejére való öntethez csak összekeverjük a hozzávalókat,kivesszük a sütőből a tepsit és egyenletesen rálocsoljuk a szilvák tetejére.Visszatesszük a sütőbe és kb még 30 percet sütjük.