Meggyes-mákos kocka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Lapokhoz:
- 1 nagy pohár kefir
- 1 pohár cukor
- fél pohár olaj
- 1 pohár mák
- 1 pohár sima liszt
- 1 csipet só
- 1 cs sütőpor
- 2 cs vaníliás cukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Grízes krémhez:
- 10 dkg gríz
- fél l tej
- 20 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 dl habtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- késhegynyi só
Zseléhez:
- 1 ü meggybefőtt (jó a fagyasztott és a friss is)
- 1 cs zselatin
Mázhoz:
- 10 dkg keserű csoki
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
Tészta: egy nagy tálba öntöm a kefirt, az olajat, a cukrot és a tojásokat. Ezt jól összedolgozom, majd jöhet bele a többi összetevő, képlékeny masszát kell kapjak. A 30*40 cm-es tepsit kivajazom vagy kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a tésztát. 180-190 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.
Krém: a grízt a tejjel, cukorral és sóval jó sűrűre főzöm, apránként hozzáadom a tejszínt és darabonként bele keverem a vajat. Jól kenhető masszát kell kapjak, félre teszem hűlni, néha átkeverem.
Zselé: a meggyet levével együtt felforralom, hozzáadom a zselatint, amit a használati utasítás szerint készítek el.
Ezt is jól lehűtöm (ha édesen szereted tehetsz bele cukrot).
Máz: a csokit a vajjal összeolvasztom mikróban és a süti tetején egyenletesen elosztom.
Amikor minden lehűlt, a tésztát középen kettévágom, rákenem a meggyet, letakarom a tészta másik felével, ezen egyenletesen elosztom a grízes krémet, erre jön a csoki. A tetejét lehet bármivel díszíteni. Akkor a legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben.