Meggyes-mákos kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Lapokhoz:

  • 1 nagy pohár kefir
  • 1 pohár cukor
  • fél pohár olaj
  • 1 pohár mák
  • 1 pohár sima liszt
  • 1 csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 tojás

Grízes krémhez:

  • 10 dkg gríz
  • fél l tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • késhegynyi só

Zseléhez:

  • 1 ü meggybefőtt (jó a fagyasztott és a friss is)
  • 1 cs zselatin

Mázhoz:

  • 10 dkg keserű csoki
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

Tészta: egy nagy tálba öntöm a kefirt, az olajat, a cukrot és a tojásokat. Ezt jól összedolgozom, majd jöhet bele a többi összetevő, képlékeny masszát kell kapjak. A 30*40 cm-es tepsit kivajazom vagy kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a tésztát. 180-190 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.

Krém: a grízt a tejjel, cukorral és sóval jó sűrűre főzöm, apránként hozzáadom a tejszínt és darabonként bele keverem a vajat. Jól kenhető masszát kell kapjak, félre teszem hűlni, néha átkeverem.

Zselé: a meggyet levével együtt felforralom, hozzáadom a zselatint, amit a használati utasítás szerint készítek el.
Ezt is jól lehűtöm (ha édesen szereted tehetsz bele cukrot).

Máz: a csokit a vajjal összeolvasztom mikróban és a süti tetején egyenletesen elosztom.

Amikor minden lehűlt, a tésztát középen kettévágom, rákenem a meggyet, letakarom a tészta másik felével, ezen egyenletesen elosztom a grízes krémet, erre jön a csoki. A tetejét lehet bármivel díszíteni. Akkor a legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben.