Fordított almás recept
Hozzávalók:
A “feltéthez”:
- 1,5 kg alma
- 2 marék dió
- 10 dkg mazsola
- 1/2 üveg rumaroma
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fahéj
- 3 ek cukor
- 1 kis darabka vaj
A tésztához:
- 2 dl finomliszt
- 1 dl rétesliszt
- 1 dl olaj
- 3 dl cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csipet só
- ízlés szerint 1/2 csomag gumicukor
Elkészítése:
Egy kisebb tepsit kivajazunk, az alját megszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A rumaromát 1 dl vízzel elkeverjük, a mazsolát beleáztatjuk. A diót ledaráljuk (vagy zacskóba tesszük és klopfolóval széttörjük kisebb darabokra). Az almát megpucoljuk, lereszeljük, majd a levét kinyomkodjuk. Az így megmaradt reszelt almát ízesítjük fahéjjal, cukorral, majd a tepsibe egyenletesen elosztva beletesszük. Az almát megszórjuk a dióval és a rumos mazsolával.
Ezután elkészítjük a tésztát: A liszteket a sütőporral elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, 1 csipet sót, a tojásokat, végül az olajat.
Robotgép segítségével alaposan kikeverjük. Az így kapott masszát óvatosan az almás réteg tetejére csurgatjuk (a massza töményebb állagú, ezért kell óvatosan önteni). A tésztába ízlés szerint tehetünk összedarabolt gumicukrot a gyerekek örömére. A sütit betesszük sülni. Aranybarna szín eléréséig sütjük (körülbelül 40 perc). Közben a belseje sülését fogpiszkálóval ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, és egy tiszta konyharuhával leterítjük, így hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a sütit felkockázzuk, és “fordítva” tesszük a tányérra, vagyis a tészta kerül alulra. Tejszínhabbal a tetején tálaljuk.
Sztori: Édesanyámtól tanultam az alapreceptet, amit folyamatosan fejlesztettem. Így alakult ki ez a süti. Még ki se hűl, de máris elfogy!