Fordított almás

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Fordított almás

Hozzávalók:

A “feltéthez”:

  • 1,5 kg alma
  • 2 marék dió
  • 10 dkg mazsola
  • 1/2 üveg rumaroma
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 ek cukor
  • 1 kis darabka vaj

A tésztához:

  • 2 dl finomliszt
  • 1 dl rétesliszt
  • 1 dl olaj
  • 3 dl cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 egész tojás
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint 1/2 csomag gumicukor

Elkészítése:
Egy kisebb tepsit kivajazunk, az alját megszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A rumaromát 1 dl vízzel elkeverjük, a mazsolát beleáztatjuk. A diót ledaráljuk (vagy zacskóba tesszük és klopfolóval széttörjük kisebb darabokra). Az almát megpucoljuk, lereszeljük, majd a levét kinyomkodjuk. Az így megmaradt reszelt almát ízesítjük fahéjjal, cukorral, majd a tepsibe egyenletesen elosztva beletesszük. Az almát megszórjuk a dióval és a rumos mazsolával.
Ezután elkészítjük a tésztát: A liszteket a sütőporral elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, 1 csipet sót, a tojásokat, végül az olajat.
Robotgép segítségével alaposan kikeverjük. Az így kapott masszát óvatosan az almás réteg tetejére csurgatjuk (a massza töményebb állagú, ezért kell óvatosan önteni). A tésztába ízlés szerint tehetünk összedarabolt gumicukrot a gyerekek örömére. A sütit betesszük sülni. Aranybarna szín eléréséig sütjük (körülbelül 40 perc). Közben a belseje sülését fogpiszkálóval ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, és egy tiszta konyharuhával leterítjük, így hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a sütit felkockázzuk, és “fordítva” tesszük a tányérra, vagyis a tészta kerül alulra. Tejszínhabbal a tetején tálaljuk.

Sztori: Édesanyámtól tanultam az alapreceptet, amit folyamatosan fejlesztettem. Így alakult ki ez a süti. Még ki se hűl, de máris elfogy!