Fügés crostata recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg rétesliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 ek vanília aroma
- 1 narancs reszelt héja, és leve
- 6 dkg vaj
- 14 dkg ricotta (olasz)
Az áfonyából készült mártáshoz:
- 14 dkg áfonya
- 2 púpos evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 ek. étkezési keményítő
A tetejére:
- kb 5 dkg darált mandula
- 6 db érett, friss lila füge (hosszában, vagy cikkekre vágva)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból közepesen kemény tésztát gyúrunk dagasztógéppel. A gombóccá formált tésztát kb. 30 percre a hűtőszekrényben pihentetjük.
Közben az áfonyát a cukorral, és keményítővel állandó keverés mellett felforraljuk, a végén hozzáadjuk a fahéjat és az aromát.
Nem főzzük teljesen szét, épp csak annyira, hogy a gyümölcs kiengedje a levét, a keményítő pedig összefogja a szószt. Hűlni hagyjuk.
A fügéket megmossuk, a szép lila színű fügéket felszeleteljük. A tésztát kinyújtjuk, egy kb. 26 cm-es levehető aljú piteformát lisztezzük csak, ha teflonos. Ha nem úgy vajazni is kell. Belehelyezzük a tésztát úgy, hogy a formát teljesen kibélelje.
Rásimítjuk a már kihűlt mártást, a tetejére hintjük a darált mandulát, majd ráhelyezzük a fügéket.
Én lapokra szeleteltem, és úgy raktam rá körkőrösen a fügéket. Megszórtam kevés barna nádcukorral még. 200 fokon előmelegített sütőben légkeverés alsó sütésen.
A sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük, és kb. 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiemeljük az alját, és tálra csúsztatjuk. Ha van még türelmünk, barna cukorból karamellt készítünk, s vékony szálakban-körben bevonjuk a fügéket.