Fügés crostata

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 narancs reszelt héja, és leve
  • 6 dkg vaj
  • 14 dkg ricotta (olasz)

Az áfonyából készült mártáshoz:

  • 14 dkg áfonya
  • 2 púpos evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 ek. étkezési keményítő

A tetejére:

  • kb 5 dkg darált mandula
  • 6 db érett, friss lila füge (hosszában, vagy cikkekre vágva)

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból közepesen kemény tésztát gyúrunk dagasztógéppel. A gombóccá formált tésztát kb. 30 percre a hűtőszekrényben pihentetjük.

Közben az áfonyát a cukorral, és keményítővel állandó keverés mellett felforraljuk, a végén hozzáadjuk a fahéjat és az aromát.

Nem főzzük teljesen szét, épp csak annyira, hogy a gyümölcs kiengedje a levét, a keményítő pedig összefogja a szószt. Hűlni hagyjuk.

A fügéket megmossuk, a szép lila színű fügéket felszeleteljük. A tésztát kinyújtjuk, egy kb. 26 cm-es levehető aljú piteformát lisztezzük csak, ha teflonos. Ha nem úgy vajazni is kell. Belehelyezzük a tésztát úgy, hogy a formát teljesen kibélelje.

Rásimítjuk a már kihűlt mártást, a tetejére hintjük a darált mandulát, majd ráhelyezzük a fügéket.

Én lapokra szeleteltem, és úgy raktam rá körkőrösen a fügéket. Megszórtam kevés barna nádcukorral még. 200 fokon előmelegített sütőben légkeverés alsó sütésen.

A sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük, és kb. 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiemeljük az alját, és tálra csúsztatjuk. Ha van még türelmünk, barna cukorból karamellt készítünk, s vékony szálakban-körben bevonjuk a fügéket.