Francia krémes recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- csipet só
Krém:
- 1 liter tej
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg cukor
- 2 vaníliás cukor, vagy egy vanília rúd kikaparva
- 13 dkg liszt
Hab:
- fél liter habtejszín
Máz:
- 1/2 kávéskanál instant kávét feloldunk
- 5 evőkanál tej
- 20 dkg cukor
- 7 dkg margarin
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1-2 órára hűtőbe tesszük. 2 lapot sütünk sütőpapíros tepsiben. / Megszurkáljuk sütés előtt,hogy ne púposodjon fel./
Krém elkészítése: A liter tejből kiveszünk 1 dl-t és ebben elkeverünk 4 tojás sárgáját,a lisztet és a cukor felét, hogy sima massza legyen. A maradék tejbe beletesszük a vaníliás cukrot és felforraljuk,ha felforrt,hozzáöntjük a tojásos masszát és simára keverjük, majd besűrítjük. A 4 tojás fehérjét habbá verjük a cukor másik felével. Visszatesszük a gázra a tejes masszát és kis lángon 2-3 percig óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Az egyik lapra rásimítjuk a krémet és hagyjuk kihűlni. Erre jön a felvert habtejszín, majd befedjük a másik lappal,amit előtte felkockázunk,hogy szeleteléskor ne törjön,illetve nyomódjon ki a krém.
A mázhoz az instant kávét feloldjuk a tejben a cukorral és felmelegítjük. Ha sűrűsödni kezd, akkor levesszük a tűzről és robotgéppel belekeverjük a margarint, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk és gyorsan rásimítjuk a felső lapra.
Tipp:
A tésztát egyébként csináltam már bolti mirelit leveles tésztából is mikor nem volt kedvem sokat vacakolni.