Francia krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál ecet
  • csipet só

Krém:

  • 1 liter tej
  • 4 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 vaníliás cukor, vagy egy vanília rúd kikaparva
  • 13 dkg liszt

Hab:

  • fél liter habtejszín

Máz:

  • 1/2 kávéskanál instant kávét feloldunk
  • 5 evőkanál tej
  • 20 dkg cukor
  • 7 dkg margarin

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1-2 órára hűtőbe tesszük. 2 lapot sütünk sütőpapíros tepsiben. / Megszurkáljuk sütés előtt,hogy ne púposodjon fel./
Krém elkészítése: A liter tejből kiveszünk 1 dl-t és ebben elkeverünk 4 tojás sárgáját,a lisztet és a cukor felét, hogy sima massza legyen. A maradék tejbe beletesszük a vaníliás cukrot és felforraljuk,ha felforrt,hozzáöntjük a tojásos masszát és simára keverjük, majd besűrítjük. A 4 tojás fehérjét habbá verjük a cukor másik felével. Visszatesszük a gázra a tejes masszát és kis lángon 2-3 percig óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Az egyik lapra rásimítjuk a krémet és hagyjuk kihűlni. Erre jön a felvert habtejszín, majd befedjük a másik lappal,amit előtte felkockázunk,hogy szeleteléskor ne törjön,illetve nyomódjon ki a krém.
A mázhoz az instant kávét feloldjuk a tejben a cukorral és felmelegítjük. Ha sűrűsödni kezd, akkor levesszük a tűzről és robotgéppel belekeverjük a margarint, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk és gyorsan rásimítjuk a felső lapra.

Tipp:

A tésztát egyébként csináltam már bolti mirelit leveles tésztából is mikor nem volt kedvem sokat vacakolni.