Francia képviselőfánk recept
Hozzávalók:
Forrázott tészta:
- 1 kg zsír
- 1l víz
- 1 kg liszt
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 30 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Főzött krém:
- 1 l tej
- 6 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg liszt
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 ek cukor
Tejszín:
- 1 l habtejszín
- 10 dkg porcukor
Máz:
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg szeletelt, pörkölt mandula
Elkészítése:
Tészta:
A vizet, a zsírt (lehet margarin is) a cukrot és a sót feltesszük egy üstben forrni. Ha már a zsiradék is teljesen elolvadt és felforrt a keverékünk, akkor óvatosan egy mozdulattal beleszórjuk a lisztet és fakanállal elkeverjük. Nagyon figyeljünk, le ne égjen!
A tűzhelyről levéve egyenként adjuk hozzá a tojásokat közben habverővel dolgozzuk el. Ne legyen folyós a massza! Ezért is csak egyenként tegyük hozzá a tojásokat. A tésztát sima csöves nyomózsákból papírozott lemezre adagoljuk közepes félgömb alakban.
Sütés: 180 fokon. Ha lehet ne nyitogassuk a sütőt, mert összeesik. Akkor jó ha aranybarna és háromszorosára megnőtt, a közepe levegős. Hagyjuk kihűlni.
Főzött krém:
Válasszuk ketté a tojásokat. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, krémport és kevés tejet. Ebből csomómentes pépet készítsünk. A tejet a 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd adjuk hozzá a pépet és főzzük sűrűre.
A tojásfehérjét a 6 evőkanál cukorral verjük kemény habbá majd forgassuk bele a pudingos keverékbe még melegen. A fánkok tetejét vágjuk le, majd a krémet csillagcsöves nyomózsákból adagoljuk rá. Tegyük hűtőbe és hagyjuk kihűlni.
Közben verjük fel a tejszínhabot a porcukorral, majd a kihűlt pudingos töltelékre adagoljuk szintén csillagcsöves nyomózsákból. A fánkok tetejét pedig doboscukorba mártsuk és szórjuk meg mandulával, majd tegyük rá a tejszínhabkrémes töltelékre és már fogyasztható is.
Tipp:
Én egy nagy családi ebédre készítettem azért is ilyen brutál a mennyiség, de lehet osztani a hozzávalókat :)