Francia képviselőfánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Francia képviselőfánk

Hozzávalók:
Forrázott tészta:

  • 1 kg zsír
  • 1l víz
  • 1 kg liszt
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 30 tojás

Főzött krém:

  • 1 l tej
  • 6 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg liszt
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 ek cukor

Tejszín:

  • 1 l habtejszín
  • 10 dkg porcukor

Máz:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg szeletelt, pörkölt mandula

Elkészítése:

Tészta:

A vizet, a zsírt (lehet margarin is) a cukrot és a sót feltesszük egy üstben forrni. Ha már a zsiradék is teljesen elolvadt és felforrt a keverékünk, akkor óvatosan egy mozdulattal beleszórjuk a lisztet és fakanállal elkeverjük. Nagyon figyeljünk, le ne égjen!

A tűzhelyről levéve egyenként adjuk hozzá a tojásokat közben habverővel dolgozzuk el. Ne legyen folyós a massza! Ezért is csak egyenként tegyük hozzá a tojásokat. A tésztát sima csöves nyomózsákból papírozott lemezre adagoljuk közepes félgömb alakban.

Sütés: 180 fokon. Ha lehet ne nyitogassuk a sütőt, mert összeesik. Akkor jó ha aranybarna és háromszorosára megnőtt, a közepe levegős. Hagyjuk kihűlni.

Főzött krém:

Válasszuk ketté a tojásokat. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, krémport és kevés tejet. Ebből csomómentes pépet készítsünk. A tejet a 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd adjuk hozzá a pépet és főzzük sűrűre.

A tojásfehérjét a 6 evőkanál cukorral verjük kemény habbá majd forgassuk bele a pudingos keverékbe még melegen. A fánkok tetejét vágjuk le, majd a krémet csillagcsöves nyomózsákból adagoljuk rá. Tegyük hűtőbe és hagyjuk kihűlni.

Közben verjük fel a tejszínhabot a porcukorral, majd a kihűlt pudingos töltelékre adagoljuk szintén csillagcsöves nyomózsákból. A fánkok tetejét pedig doboscukorba mártsuk és szórjuk meg mandulával, majd tegyük rá a tejszínhabkrémes töltelékre és már fogyasztható is.

Tipp:

Én egy nagy családi ebédre készítettem azért is ilyen brutál a mennyiség, de lehet osztani a hozzávalókat :)