Ferdinánd kalács recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 5 dkg margarin
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga - 3 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dkg só
- tej (a gyúrhatósághoz)
Krémhez:
- 15 dkg puha margarin
- 13 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- citromhéjreszelék
- mazsola
Locsoláshoz:
- 1 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni) Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.
Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)
Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük. Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra. Kikenünk olajjal egy kuglófformát vagy tortaformát, mint jelen esetben én is tettem (24 v. 26 cm-es), majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába. Ismét kelesztjük 1/2 órát.
Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük. Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.
Tipp:
VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!! :)
A Ferdinánd kalács készülhet, diósan, kakaósan és fahájasan is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

