Ferdinánd kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1/2 kg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 2 db tojássárga
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dkg só
  • tej (a gyúrhatósághoz)

Krémhez:

  • 15 dkg puha margarin
  • 13 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • citromhéjreszelék
  • mazsola

Locsoláshoz:

  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni) Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.

Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)

Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük. Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra. Kikenünk olajjal egy kuglófformát vagy tortaformát, mint jelen esetben én is tettem (24 v. 26 cm-es), majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába. Ismét kelesztjük 1/2 órát.

Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük. Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.

Tipp:


VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!! :)
A Ferdinánd kalács készülhet, diósan, kakaósan és fahájasan is!