Fahéjas-omlós keksz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 28-30 db kekszhez:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg barna cukor (por)
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk narancshéj (szárított, őrölt)
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 csomag sütőpor
Hempergetéshez:
- 2-3 ek kristálycukor
- 1 ek őrölt fahéj
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a narancshéjjal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a barna porcukrot és a vaníliás cukrot (ízlés szerint porcukrot is tehetünk a tésztába) és a tojást.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és formázzunk diónyi golyókat.
A kristálycukrot, és a fahéjat keverjük össze egy tányérba, majd a tésztagolyókat hempergessük meg benne.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsire, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a golyókat, majd villával nyomjuk le mindegyiknek a tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, helyezzük a kekszeket rácsra, majd hűtsük ki teljesen.
A keksz tésztája nagyon finom omlós, kívül pedig ropogós a fahéjas cukortól. A mézeskalács fűszerkeveréknek köszönhetően igazi karácsonyi aprósütemény, melyet hűvös helyen, hosszabb ideig tárolhatunk. Díszcsomagolásban pedig el is ajándékozhatjuk.