Fahéjas-omlós keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 28-30 db kekszhez:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor (por)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 tk narancshéj (szárított, őrölt)
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 csomag sütőpor

Hempergetéshez:

  • 2-3 ek kristálycukor
  • 1 ek őrölt fahéj

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a narancshéjjal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a barna porcukrot és a vaníliás cukrot  (ízlés szerint porcukrot is tehetünk a tésztába) és a tojást.

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és formázzunk diónyi golyókat.

A kristálycukrot, és a fahéjat keverjük össze egy tányérba, majd a tésztagolyókat hempergessük meg benne.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a golyókat, majd villával nyomjuk le mindegyiknek a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, helyezzük a kekszeket rácsra, majd hűtsük ki teljesen.

A keksz tésztája nagyon finom omlós, kívül pedig ropogós a fahéjas cukortól. A mézeskalács fűszerkeveréknek köszönhetően igazi karácsonyi aprósütemény, melyet hűvös helyen, hosszabb ideig tárolhatunk. Díszcsomagolásban pedig el is ajándékozhatjuk.