Eperszelet recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- késhegynyi sütőpor
- 0,5 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Töltelékhez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 3 dl tejszín
- 15 dkg eper
- 2 tk zselatin
Díszítéshez:
- 15 dkg eper
- 1 csomag piros tortazselé
- citromlé
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot, összegyúrjuk, majd fél óráig a hűtőben pihentetjük. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, egy kisebb méretű tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és 180 fokon megsütjük.
A krémhez a pudingport, a tojássárgáját, a cukrot és a tejet összekeverjük, majd sűrűre főzzük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük az áttört epret és a felvert tejszínhabot, végül a megolvasztott zselatint. A krémet a kihűlt tésztára kenjük majd hűtőben megdermesztjük.
Ezután lehet eperszemekkel díszíteni, majd vízben felfőzött, citromlével ízesített tortazselével leönteni.
Forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
Tipp:
Számomra az egyik legfinomabb gyümölcsös sütemény az eperszezon alatt. Készíthető más gyümölcsökkel is, én már próbáltam. Áfonyával, málnával és szederrel is isteni. :) Haladó szakácsoknak, háziasszonyoknak ajánlom.
Aki több személyre készíti, annak ajánlom a tésztát dupla mennyiségből készíteni. Akkor kb. 30 x 20-as méretű lapot kapunk. A töltelék elég így is, csak akkor nem lesz olyan vastag a szelet. A képen így készült a süti.